Het verbouwen van je huis staat in de top tien van meest stressvolle situaties. Vaak een lange periode van onzekerheid, kamperen in je slaapkamer of overwinteren in de caravan naast je huis. En dan al die keuzes. De planning die in de war wordt geschopt. Materialen die duurder uitvallen of niet eens worden geleverd. De handen in het haar tijden.
Voorbereiding is het halve werk. Misschien scheelt het wel de helft van alle stress. Je kunt best veel regelen van tevoren, meer dan je denkt. Minder kopzorgen betekent meer overzicht en dus meer rust. Hoe laat je je verbouwing nou soepel verlopen?
Wat kun je daar zelf vooraf en tijdens de verbouwing aan doen?
1. Bereid je goed voor
Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je gaat verbouwen en hoe groot het project is. Toch is het wijs om -hoe klein de verbouwing ook- je goed voor te bereiden. Je dagelijkse routine raakt sowieso in de war en heeft altijd impact op het hele gezin.
Bij sommige verbouwingen moet de elektriciteit worden afgesloten, of de water toevoer. Wanneer het vriest, zit je dus in de kou. Bij een keukenverbouwing is het handig om een camping-gasstel te hebben. Je kunt koken en het is even behaaglijk.
Of vraag gewoon aan je vrienden en familie of je af en toe bij hen mag eten en/of koken. Maak daar gewoon een schema voor en leg het uit. Mensen vinden het fijn om iets voor je te kunnen betekenen bij verbouwperikelen. Ook je hond tijdelijk laten logeren bij vrienden is een zorg minder en vooral voor Fikkie stressbesparend.
2. Maak alle belangrijke keuzes vooraf
Heb je van tevoren alle nodige keuzes gemaakt? Niet dat je halverwege nog moet nadenken over kleuren, tegelgroottes en materiaalsoorten? Nog een beslissing moeten nemen, terwijl de mannen moeten wachten tot jij er uit bent ,is niet echt aan te raden. De planning wordt hier flink door verstoord en je bespaart er niet echt geld mee.
Plan hier ruim voor de verbouwing tijd voor in. Niet alleen vanwege goede voorbereiding is het halve werk, maar ook nog eens om te weten wat het budget wordt. Halverwege veranderen van koers gaat je bijna altijd meer geld kosten: er zijn geen materialen op voorraad, je moet duurdere tegels bestellen want de goedkopere zijn op enz. En jij staat op tijd. Dus je moet wel.
3. Heb je gedacht aan extra investeringen op het gebied van energiebesparing?
Dat is iets waar je van tevoren over na kunt denken. Waar kun je duurzaam verbouwen, wat gaat je geld opleveren op de lange termijn? Nu de vakmensen toch bezig zijn, is het handig om direct die isolatie mee te nemen, of het aanpassen van de ventilatievoorziening? Je zit toch in de bende, even doorpakken en je bent voorlopig uit de troep.
4. Houd vast aan gemaakte afspraken, maar wees ook flexibel.
Is het handiger om ergens anders de leidingen weg te werken dan was afgesproken, ga hier dan in mee. De installateur heeft daar vaak een goede reden voor. Vakmensen weten wat ze zeggen en doen, zij zijn de specialist. Tenzij het er lelijker op wordt, of minder functioneel en wordt het geopperd om tijd of geld te besparen: ga er dan niet in mee en houd de installateur of wie dan ook aan de gemaakte afspraken.
Dit geldt ook voor de elektricien die de plek van de stopcontacten wil wijzigen: vraag naar de details en het waarom. Alleen meegaan wanneer het alternatief beter is dus.
Regelmatig even kijken of het wel goed gaat kan geen kwaad. Zo kan er halverwege nog bijgesteld worden en zit je niet achteraf met gebakken peren wanneer de muren al keurig gestuukt of behangen zijn.
5. Toch een tegenvaller? Wees voorbereid.
Probeer in oplossingen te denken en schiet niet in de emotie. Daar wordt alles erger van en niemand heeft er baat bij. Je kunt altijd achteraf nog kijken naar schuldvraag en eventuele (juridische) consequenties.
Soms is er nu eenmaal een tegenvaller waar jij of de bouwplanner niets aan kan doen. Verkeerde materialen, niet goed op maat gezaagde bladen, noem maar op.
Werk mee als de vakman in oplossingen denkt en het net zo vervelend vindt als jij. Als hij de avond of zelfs in het weekend door wil werken om de planning alsnog te halen, wees dan blij met zo’n kei die zijn vrije tijd opoffert. Dus je gehechtheid aan privacy even aan de kant zetten voor het hogere doel: een goed resultaat van de verbouwing.
6. Zelf klussen levert ook nogal wat stress op
Als het even kan, schenk jezelf dan een cadeau: geef de werkzaamheden uit handen aan vakmensen. Dit scheelt je zoveel tijd en stress dat je achteraf dankbaar bent. Besparen weegt niet altijd op tegen de frustraties die het met zich mee brengt.
Tuurlijk kun je de kleinste en makkelijkste klusjes zelf doen, laat het daar dan ook bij. Loop dan niet de betaalde mensen in de weg, of dat zij moeten wachten tot jij klaar bent. Dus liever aan het eind van de verbouwing.
7. Wees aardig voor de vakmensen
Vertrouw er op dat zij ook het beste van het beste willen. Geef hen alle ruimte. Natuurlijk is het zaak om af en toe eens te vragen hoe het gaat, maar ga ze niet elk uur op de vingers tikken. Zij hebben het gevoel constant gecontroleerd te worden en jij geeft ze geen blijk van vertrouwen. Met verstikkend chagrijn tot gevolg. Kleine dingen als een vers kopje koffie met iets erbij, de ruimte goed leeg houden zodat zij niet hun nek breken over van alles en nog wat en gewoon een kletspraatje af en toe. Gun ze tijd voor hun sigaretje of boterham. Zo vinden zij het prettig om bij jou te werken en zullen ze zeker iets extra’s voor je doen.
8. Wees aardig voor jezelf en je gezin
Ga niet precies nu veranderen van baan, stoppen met roken of op een streng dieet. De impact van de verbouwing is meer dan genoeg, zet al het andere even on hold. Doe leuke dingen, ga er lekker op uit, ga fijn uit eten, naar de sauna of het zwembad. Deze kwaliteit-tijd is broodnodig om weer op te laden en alles even los te laten.
9. Heel suf, maar bewaar je bonnen en zo
Oftewel: houd je boekhouding wekelijks bij, zodat je weet wat je uitgeeft. Ook achteraf zul je jezelf dankbaar zijn. In plaats van een ontplofte schoenendoos met uiteraard ontbrekende bonnen, zit alles netjes in een map en is in een oogopslag duidelijk wat je budget nog is. Dus al die (bouw)bonnen en facturen goed bewaren of direct scannen, zodat je ze in een digitale map kunt doen. Dat kan je zelfs al in de bouwwinkel doen bij wijze van, nog voordat de hond de bon heeft doorgeslikt. Of je peuter. Helemaal handig wanneer je iets moet ruilen… En vergeet het bewaren met het oog op garantie niet. Maak gewoon een ‘garantie’-map. Suf, maar tijdbesparend.
10. Verbouw samen met een bouwbegeleider
Misschien wel de belangrijkste tip. Neem een bouwadviseur in de arm. Dit scheelt je zo veel tijd en stress en achteraf katten in de zak. De kennis die jij niet hebt, heeft hij wel. Laat je begeleiden, geef alles uit handen. Jij hebt al taken genoeg. Je hoeft zelf niet op de planning te hameren of te controleren of de afspraken wel worden nagekomen. Dat doen zij allemaal voor jou…
Kijk eens verder op de site van BBAN. Zij verzorgen de bouwbegeleiding van A tot Z en tot in de puntjes verzorgd. BBAN werkt alleen met verbouwspecialisten en -experts op elk gebied. Bespaar je al die kopzorgen en laat het aan hen over. Neem gewoon eens VRIJBLIJVEND CONTACT met ze op, alle mogelijkheden zijn bespreekbaar.