Altijd al een tweede huis op Curaçao willen hebben? Koop je dan een nieuwbouwwoning of een opknapper? Maak je wel of niet gebruik van een makelaar? Waar zet je je vakantiewoning neer? Deze vragen en meerdere worden beantwoordt door onze bouwadviseur Stef Niepoth, woonachtig op Curaçao. Met zijn tips weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.
“Het grote voordeel van wonen op Curaçao (en de andere benedenwindse eilanden) is natuurlijk, met stip bovenaan, het weer. Het is hier 365 dagen mooi weer. Hier trek je bij 25 graden een trui aan, dat voelt koud hier. Een ander voordeel is, dat dit de benedenwindse eilanden zijn, waardoor je zelden tot nooit last hebt van orkanen. Ze zijn echter wel in de buurt, wat betekent, dat je meer kans hebt op een regenbui en dat er windstiltes vallen. Die windstilte zorgt er voor dat het hier een stuk warmer voelt, omdat er normaal gesproken best een heerlijke, flinke wind staat op de eilanden. Maar eigenlijk is het hier altijd mooi. Als het al een keer regent, dan is het een uur later weer droog en kan de bikini alweer aan.”
“Nog een groot voordeel is de sfeer, die is uiterst relaxt. Dat vakantiegevoel heb je hier als bewoner bijna dagelijks. De kwaliteit van het leven en het heerlijke weer. Als ik een nadeel moet noemen, dan is het dat het relatief kleine eilanden zijn, dus je bent wat beperkt in je bewegingsvrijheid. Waar je in Nederland een ruime keuze hebt aan theaters, festivals etc, heb je dat hier in veel mindere mate.”
Waar wil ik terechtkomen, in welk gebied en welke omgeving?
“Als je een tweede huis wilt kopen en je wilt je gaan vestigen op één van de eilanden, dan raad ik je aan een buurt uit te zoeken waar wat gebeurt en wat te doen is. Daarnaast moet je je prettig en veilig voelen in die omgeving. Het verschil tussen arm en rijk is helaas op de Cariben best wel groot. Dat zie je terug in de verschillende buurten.”
“Wanneer je een bestaand huis koopt, moet je goed kijken naar de staat van de woning. In Nederland wordt anders gebouwd; denk aan dubbel glas, metselwerk, isolatie, etc. Hier wil je juist niet te goed geïsoleerde woningen hebben, zodat de warmte wel uit het huis kan etc. Je wilt hier een beetje wind en veel schaduw om je woning. De zon is natuurlijk heerlijk, maar als je hier lang vertoeft, wil je ook af en toe wat schaduw hebben.”
Nieuwbouw of herbouw?
“Opknapwoningen zitten over het algemeen in de wijken waar je liever niet je tweede huis hebt staan. Heel anders is het als je een monumentale opknapper kiest. Deze bevinden zich op prachtige locaties, maar houdt er rekening mee dat het opknappen van dit soort woningen vele malen duurder is dan het kopen van een nieuwbouwwoning in één van de betere buurten op Curaçao, Bonaire of Aruba. Mijn advies zou zijn, kies voor bestaande bouw of voor nieuwbouw. Kavels zijn hier nog alleszins betaalbaar.”
“Bouwen in Nederland wordt steeds moeilijker. Wanneer je je aanvraag doet duurt het rondkrijgen van de papieren, milieurapportages en vergunningen tegenwoordig enkele jaren. Terwijl je hier op Curaçao en de andere eilanden nog prima snel kavels kunt kopen en relatief eenvoudig kunt laten bouwen binnen enkele maanden. Daarnaast is het hier ook makkelijker om je woning te verhuren, of als Airbnb op te geven. Bovendien is de vierkante meterprijs een stuk voordeliger dan in Nederland.”
Makelaars en bouwbegeleiders
“Ik raad je wel aan om bij de koop van een woning een makelaar te gebruiken. Op de eilanden zijn ook makelaars, heel veel zelfs. Hier kan iedereen makelaar worden. Als je hier een makelaar zoekt, informeer dan even her en der of degene die je op het oog hebt wel betrouwbaar genoeg is, bekijk zijn of haar portfolio goed zodat je zeker weet dat je niet met een zogeheten cowboy te maken hebt. Je vliegt niet even vanuit Nederland heen en weer om een huisje te bekijken, dus een betrouwbare partner die het voorwerk voor jou kan doen is wel zo prettig.”
“Er zijn ook projecten waar je in kunt stappen, bijvoorbeeld een resort van 40 of 60 woningen. Dan heb ik het niet over ‘Center Parcs’ huisjes, maar de wat grotere woningen. Hier kun je vaak rechtstreeks bij de projectontwikkelaar terecht met je vragen. Maar ook dan raad ik je alsnog aan om hierbij een aankoopmakelaar in de arm te nemen, om meer zekerheid in te bouwen.”
“Wanneer je een kavel koopt en van de grond af aan gaat bouwen, dan is het hier ondenkbaar dat je rechtstreeks naar een aannemer stapt en zegt hier heb je de plannen, ga je gang. Dat zou ik in Nederland nog wel aandurven, maar hier op de eilanden raad ik je ten zeerste aan om een bouwbegeleider als tussenpersoon te nemen. Datzelfde geldt voor renovaties, verbouw en herbouw.”
Nog een laatste, praktische tip
“De voertaal was altijd Nederlands, maar dat is nu aan het veranderen. Vroeger was Nederlands verplicht op scholen, maar nu is dat Papiaments, een mengelmoes van Portugees, Spaans, Engels en Nederlands. Het is dus niet meer vanzelfsprekend dat iedereen, zoals een aannemer, makelaar of bouwbegeleider Nederlands spreekt. Ook zijn er veel bouwvakkers vanuit de omliggende eilanden, dus Spaans, Engels of Papiaments is wel handig om te spreken.”
Wil je nog meer informatie over de eilanden, het wonen daar, het politieke klimaat en hoe de gezondheidszorg geregeld is? Beluister hier de podcast waarin Stef je alles vertelt over Curaçao en het wonen op dit eiland. Ben je geïnteresseerd in het kopen van een tweede huis en wil je meer informatie hierover, neem dan contact met ons op.