Staat de politie straks voor de deur wanneer we net de aanmaakblokjes op de barbecue hebben gelegd? Of gezellig een wijntje hebben ingeschonken bij onze knapperende houtkachel? Als we de media mogen geloven dan zou dit weleens de toekomst kunnen worden. Er gaan nogal wat indianenverhalen rond op de diverse media. Over milieuvervuiling door houtkachels en open haarden.
Wat moeten we nou wel geloven en wat niet? Het Longfonds en het platform Houtrook en Gezondheid (ingesteld door de Rijksoverheid) pleiten voor diverse maatregelen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. Om even te schetsen: houtrook schijnt twaalf keer schadelijker te zijn voor de mens dan sigarettenrook.
De pleiters raden bijvoorbeeld aan om het stoken op hout te ontmoedigen en de subsidies op pelletkachels stop te zetten. Pelletkachels zijn de schoonste kachels op hout, maar ze stoten meer fijn-stof uit dan verwarming op gas of stroom.
Last van roet, rook en fijn-stof
Ongeveer een kwart van de Nederlanders is in het bezit van een open haard of houtkachel. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van de rook die hierbij vrijkomt, vooral mensen met long-, hart- of vaatziektes, ouderen en kinderen. Als het windstil of mistig weer is dan heeft deze groep het zwaar te verduren, de rook blijft te lang hangen op dezelfde plek. Bovendien kunnen er meer schadelijke stoffen vrijkomen zoals roet of koolmonoxide. Juist voor dit soort situaties wordt er gepleit voor een stookverbod of –alarm.
Bewust stoken is het motto
Aan de andere kant geeft stoken op hout soms een flink rendement en kan duurzaam zijn, mits goed gebruikt. We worden met zijn allen steeds bewuster en willen graag meewerken aan een duurzame toekomst, zodat de kinderen ook nog leuk kunnen leven. Daarbij komt dat het gasverbruik in Nederland naar beneden moet, dat weet iedereen. Inmiddels zijn fabrikanten druk bezig om houtkachels te ontwikkelen met nul uitstoot. Mooie alternatieven in opmars dus: de kosten verminderen evenals de belasting op het milieu.
Bewustwording creëren en specialistische kennis overbrengen is de belangrijkste factor om duurzame veranderingen te laten plaats vinden.
Daarom is het zo belangrijk om u te laten adviseren door een kachel- of open haardenspecialist. Zij kunnen de verschillen tonen en tips geven, ook voor de lange termijn. Deze specialisten weten precies wat er speelt en zijn up-to-date.
De Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche en Bewust Stoken onderschrijven de noodzaak om milieuvervuiling te verminderen en zetten zich volop in om de consument uitstekend te kunnen informeren en adviseren. Ook is een aantal beleidspunten opgesteld waarbij nieuwe toestellen, hout en alle producten eromheen moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Bovendien zetten zij zich volop in om het uit-faseren van verouderde haarden en kachels te stimuleren.
Wat kunnen we zelf doen? Tips om het voor iedereen plezierig te houden en nog steeds te genieten van de houtkachel:
- Verruil uw oude open haard of houtkachel voor een HR houtkachel
- Laat de schoorsteen minimaal een keer per jaar vegen.
- Maak het vuur aan met aanmaakblokjes of kleine houtjes
- Stook goed, onbehandeld en droog hout
- Laat de kachel, open haard en barbecue uit wanneer het windstil of mistig is
- Zorg voor een goede ventilatie en volledige luchttoevoer
- Laat u goed adviseren door een specialist wanneer u een nieuwe kachel koopt
- Denk aan uw buren!
Eén van de ketenpartners van BBAN is De openhaarden specialist. Een team van experts staat voor u klaar om bij een kopje koffie uw wensen te inventariseren, vragen te beantwoorden en u van perfect advies te voorzien, waarbij alle nieuwe normen, regels en keurmerken de revue passeren. Zodat u zeker weet dat uw splinternieuwe open haard of houtkachel aan alle eisen van de toekomst voldoet.