Inbrekers zijn dol op Facebook en andere Social Media. Op een presenteerblaadje word aangereikt wie wanneer op vakantie gaat, waarheen en voor hoelang. Waarschijnlijk houdt de luie inbreker er een agenda op na, zodat hij elke dag wel een open deur -want dat is het natuurlijk- heeft om makkelijk binnen te komen. Natuurlijk komen de inbrekers achter het adres, binnen drie klikken is het vaak al gevonden. Dit is allemaal geen nieuws en toch gebeurt het nog vaak: de selfies met die jaloersmakende azuurblauwe zee op de achtergrond lonken harder gepost te worden op Facebook dan even geen Sociale Media te gebruiken tijdens de vakantie.
Dus moet je de gewiekste inbreker voor de gek houden. Dat kan door bijvoorbeeld af en toe een opmerking op Facebook te posten dat er iemand in je huis woont terwijl jij op vakantie bent, de nieuwe alarminstallatie enorm goed werkt of dat je ontzettend tevreden bent met de honden-uitlaatdienst die jouw drie dobermanns elke dag uitlaten. Of de inbreker er in trapt is nog maar de vraag.
Bouwlampen en tijdschakelaars
Zo’n oogverblindende bouw-lamp boven je buitendeuren –voor en achter- schrikt al enorm af. Ten eerste ben je vijf minuten stekeblind -dus ook de inbreker- en die staat niet graag in de schijnwerpers terwijl hij jouw voordeurglas intikt of met alle laptops in de arm naar buiten marcheert.
Gebruik je geen Facebook, dan halveer je ongeveer de helft van de kans dat er ingebroken wordt in je huis. En toch zijn inbrekers superslim. Want als jij braaf één lampje aan laat gedurende de hele vakantie, dan weet de boef na twee dagen al dat jij de hort nog langdurig op bent. Net als al je gordijnen sluiten; doe maar niet, zelfs niet-inbrekers weten dat je op vakantie bent op die manier.
Je ontkomt niet aan zo’n tijdschakelaar die al jaren op de markt is, goedkoop en efficiënt. Je stopt een aantal in verschillende stopcontacten in diverse kamers en laat zo de lampen (minimaal 3) op willekeurige tijden aanspringen. Een simpele, goedkope oplossing die doet vermoeden dat er iemand thuis is. Maar: het schijnt dat inbrekers na een paar keer langs het huis te zijn gelopen het ritme te herkennen, dus bingo voor hen.
Iets moderner en je hoeft er echt geen nerd voor te zijn is de huisautomatisering, gek genoeg moet je op internet zoeken naar Home Automation. Op je Smartphone of tablet kun je een schema maken om verschillende lampen op willekeurige tijden aan en uit te laten gaan, ook van afstand. Je kunt zelfs de tv aan- en uitzetten. Zo kun je elke dag variëren en wordt de inbreker op een verkeerd spoor gezet.
Beter een goede buur
Andere tip: vraag een aantal buren of ze af en toe hun (tweede) auto een nacht op jouw oprit willen zetten, als je met de auto weg bent. Of vraag of ze hun was aan jouw droogmolen of waslijn te drogen hangen. Vraag een van hen of ze de post bij de voordeur weg willen halen, want een fikse stapel geeft de inbreker iets teveel groen licht. Als de buur toch binnen is om de plantjes te doen, laat hem de gordijnen dan elke keer een stukje anders open doen. Halfopen is het beste, maar zó, dat er eigenlijk niet naar binnen te kijken valt behalve op de tafel waar een kopje, een bordje en een opengeslagen tijdschrift op liggen. Alsof je zo weer terug bent en verder bladert.
Een groeps-app met de buren is ook hip, waarbij via een roulatiesysteem een buur ’s avonds laat een extra rondje maakt.
Huisoppas
Wat wellicht het meest makkelijk is -als je toch twee katten hebt bijvoorbeeld- is iemand in jouw huis laten logeren gedurende de vakantie. Nog handiger wanneer je een hond hebt, die dan niet zielig in een asiel hoeft te zijn. Op internet zijn allerlei sites te vinden, bijvoorbeeld huisoppas.nl, waar je kunt zoeken. Er zijn veel mensen die het heerlijk vinden om een tijdje op een andere plek te wonen. Waarschijnlijk de beste oplossing wanneer je onbezorgd vakantie wilt vieren.