Het is booming. Een vakantiehuis op de wadden, een appartement aan de Spaanse Costa, een boerderijtje in dat Franse gehucht, die gastronomische paradijsplek in Italië of de gastvrije metropool Lissabon. Het is allang niet meer uniek en alleen voor de pensionadas of rijken weggelegd. En het is inmiddels een betere investering dan het spaargeld dat niet echt vanzelf meer groeit, maar staat te verroesten op de bank, dezer tijden.
Wat als je ondernemer bent en geen pensioen opbouwt? Dan is het uitermate interessant om te investeren in stenen; je waardevaste potje voor later. De huurinkomsten zorgen voor dat extraatje, wanneer je wel eens wilt genieten na jarenlang keihard werken.
Misschien heb je het geluk dat je je huis net hebt verkocht. Dan heb je wellicht in deze ontploffende huizenmarkt zomaar tienduizenden euro’s verdiend. Genoeg voor dat sprookjeshuis in de Alpen of in dat Italiaanse bergdorp.
In Nederland zijn er bijna 4000 recreatiewoningen gekocht in 2017, dat is bijna een kwart meer dan in 2016. Er worden gestaag nieuwe vakantiehuizen bijgebouwd, gezien de steeds meer toenemende vraag. In binnen- en buitenland.
Spanje staat nog altijd op nummer één qua populariteit voor een extra huisje, gevolgd door ons eigen land, daarna Oostenrijk, Frankrijk en Italië.
Het zijn veelal vijftigers die een tweede huis aanschaffen. Zij hebben vaak een zak eigen geld, want recreatiewoningen worden niet altijd gefinancierd met een hypotheek. Lukt dat wel, dan krijg je hooguit 70% gefinancierd, maar je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek. Soms wordt de hypotheek op het eerste huis verhoogd om een tweede huisje mee te financieren.
Een huis in het buitenland kopen
Daar heb je echt hulp bij nodig. De wetten en regels zijn anders, soms zijn er hele families eigenaar (waarvan de helft al overleden is), advocaten moeten zich er over buigen enzovoort. Niets gaat zoals in Nederland. In Duitsland hoort de keuken vaak niet bij de koop, bijvoorbeeld.
Laat je een huis in het buitenland (ver)bouwen, dan loop je nogal eens tegen wat normen en waarden van sommige culturen aan, op z’n zachtst gezegd. In plaats van rustig rentenieren moet je hartpillen slikken tegen de stress. Dit wil je niet zelf doen.
BBAN is gespecialiseerd in het (ver)bouwen in het buitenland. Zij kennen de local markt en hebben overal eerste aanspreekpunten en betrouwbare partners. Rechtstreeks contact en vooral in het Nederlands communiceren is een pré om je wensen goed in kaart te kunnen brengen. Zij kennen de kleine lettertjes. Zij kennen de eigenschappen van het land en details waar je op moet letten in specifieke gebieden. Is het een kurkdroog land, een vochtig klimaat of een windhoek? Alles wordt daarop berekend en aangepast. Dat waar je zelf nooit aan zou denken, omdat dat zo vanzelfsprekend is in Nederland.
Samenwerken met de specialisten van BBAN in het buitenland geeft zo veel meer gemoedsrust. Weten wat zij kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek of download voor meer informatie onze special BBAN Buitenland.