In 2030 moeten alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Dat is in het klimaatakkoord uit 2019 zo afgesproken. Je kunt zelf als huiseigenaar daar je bijdrage aan leveren. Niet alleen is het een flinke stap in de richting van een verbetering voor het klimaat, maar het kan ook flink schelen in de portemonnee.
Wij besteedden in 2015 al aandacht aan dit onderwerp, met het toentertijd duurzaamste huis van Nederland in Driebergen. Aan de Arnhemse Bovenweg realiseerden wij, BBAN, toen een energie opleverende woning. Door middel van WKO systeem, zonnecollectoren, zonnepanelen, zeer hoge isolatiewaarden en 3-laags glas was er geen energierekening.
Twee nieuwe trends op verduurzamen
De afgelopen jaren zijn veel mensen bezig geweest soortgelijke acties te ondernemen. Veel huiseigenaren hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak laten leggen of ze hebben warmtepompen aangeschaft in plaats van het gebruik van gas. Dit laatste is nu helaas enorm actueel gebleken. Op dit moment zijn er nog twee belangrijke trends gaande, die zowel verduurzamen als je portemonnee spekken.
Decentrale energieopslag
Een andere trend die we nu zien is het decentraliseren van je energiesystemen. Er wordt steeds meer lokaal duurzame energie opgewekt. Denk aan de eerder genoemde zonnepanelen, waar massaal in geïnvesteerd wordt. Die leveren lokale energie, die we niet vanuit een centrale energiemaatschappij hoeven te kopen. De warmtepomp is ook zo’n trend.
Decentrale energieopslag is niet alleen gebruikmaken van lokale energie, maar ook het opslaan van die energie in je eigen woning. Denk aan thuisaccu’s, waarvan de Tesla Powerwall de bekendste is. Met zo’n thuisaccu kun je de lokale energie opslaan en pas gebruiken wanneer de zon bijvoorbeeld niet schijnt.
Over een aantal jaren zou dit kunnen betekenen, dat de consument volledig zelfvoorzienend kan worden als het om energie gaat, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de energiemaatschappijen en gasleveranciers als Rusland. Op dit moment is een thuisaccu nog niet rendabel, omdat er nu nog regelingen (salderingsregeling) zijn, waarbij je de eigen gewonnen elektriciteit ‘teruggeeft’ aan de energiemaatschappijen. Verwacht wordt echter, dat in 2023 deze regeling wordt afgeschaft en je wel degelijk alles wat je zelf opwekt kunt gebruiken.
Smart Building
Lang liep de bouwsector achter op bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Waar zij allang zagen dat digitalisering noodzakelijk is, heeft de bouwsector daar nog lang mee gewacht. Tot nu. Er zijn nu tal van nieuwe slimme technologieën, die in huis kunnen worden toegepast om energie te besparen, zodat het klimaat er baat bij heeft en de consument ook. Het bundelen van die technologieën noemen we Smart Building.
De bouwsector is druk bezig om al volop aan het digitaliseren. Dit is hoognodig, want de rekening van verduurzaming komt nu veelal op het bord van de consument. Nieuwe slimme technologieën kunnen ervoor zorgen dat duurzaamheidsmaatregelen gestandaardiseerd worden bij de bouw van woningen, waardoor de energietransitie te financieren is. Verschillende ‘slimme’, digitale systemen worden in een woning geïntegreerd tot één centraal systeem. Zo krijg je een ‘slimme’ woning.
Deze woning kan met je meedenken over verlichting, de verwarming, airconditioning, waterpomp enzovoorts. De systemen verzamelen continu data door middel van sensoren en microchips. Zo leren ze steeds bij en kunnen ze het energiegebruik omlaag brengen. Tot nu toe werd het vooral ingezet bij grote bedrijfspanden, maar inmiddels heeft het zichzelf bewezen en vindt Smart Building ook zijn weg naar de particuliere markt.
Hulp van derden
De overheid heeft ook het licht gezien en wil dit soort technologische vernieuwingen subsidiëren en goedkope regelingen treffen, zodat deze oplossingen beschikbaar komen voor meer huiseigenaren, te beginnen met het afschaffen van de salderingsregeling. Naast de overheid kunnen wij van BBAN je natuurlijk ook adviseren en helpen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.